tiistai 4. heinäkuuta 2017

Vanhaa Rovaniemeä, osa 6: 

Pullinrannan saksalainen pumppuasema


© Kalevi Mikkonen 2017

Sodan aikana maalaiskunnan alueella sijainneen Pullinrannan alueella on ollut Luftwaffen vuosina 1942 - 1943 rakentama parakkialue, jossa oli kaksi lihansäilytyskylmiötä ja muita rakennuksia Jäämerentien varrella (nykyisen Karvonranta 30 - 32:n kohdalla). Kylmiöt ja muut rakennukset säilyivät tuholta, mutta ne purettiin joskus 1950-luvun aikana. Suutarinkorvan sillan lähellä on ollut Luftwaffen ilmavalvontatorni, josta ei enää ole mitään jäljellä. Joitakin mahdollisia sota-ajan romuja sieltä löytyy, mutta muuten alue on pitkälti ollut peltona sodan jälkeen. 

Sata metriä Venetieltä vasemmalle Kemijoen rantatörmällä on yksi rakennuksen raunio ja saksalaisten tekemä varsin hyvin säilynyt betoninen pumppuaseman jäänne. Pumppuaseman sisään mentiin yläkautta sisäseinään kiinnitettyjen metallitikkaiden avulla. Noin 2,5 metrin syvyydessä oli pumppauslaitteet. Pumppuasema tehtiin, jotta sieltä voitiin johtaa vesijohtoa pitkin jäähdytysvettä Jäämerentien varren lihansäilytyskylmiöihin. Ehjäksi jäänyt pumppuasema oli alueen asukkaiden käytössä vielä pitkään sodan jälkeen. Nykyisin sen pumppuosat on purettu ja viety pois. Alueella oli saksalaisilla lihajäähdyttämöiden lisäksi useita miehistö- ja varastoparakkeja, vajoja sekä tallirakennuksia.

Asiasanat: Rovaniemi, Pullinranta, pumppuasema, jatkosota, pump station, continuation war




Pullinranta pump station. It was made by German Luftwaffe in 1942. It survived the war and was in use many years after the war.




Kuvat: Kalevi Mikkonen

Luftwaffen kylmiöiden ja pumppuaseman alue. Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti