perjantai 30. kesäkuuta 2017


Vanhaa Rovaniemeä, osa 5:

 Pullinpuolen uimarannan lohikellari


© Kalevi Mikkonen 2017

Asiasanat: Rovaniemi, Pullinpuoli, uimaranta, lohikellari, salmon cellar


Rovaniemen Pullinpuolen uimarannalla on vanha lohikellari, josta juuri kukaan rovaniemeläinen ei ole koskaan kuullutkaan. Se sijaitsee n. 450 metriä koilliseen Ounaskosken sillan kupeesta uimarannalla sijaitsevan ”pusupömpelin” länsipuolella entisen oviaukon ollessa nykyisin noin 12 metrin päässä Kemijoen vesirajasta. Kävimme Esa Erkkilän kanssa katsomassa kellarin paikkaa ennen juhannusta ja Esalla oli myös tilaan liittyviä asiakirjoja ja joitakin valokuvia. 

Esa Erkkilä näyttää lohikellarin paikan Pullinpuolen uimarannalla. (Kuva: Kalevi Mikkonen)

Esa Erkkilä (s. 1942), joka on käynyt lohikellarin sisällä 1950-luvulla, jolloin sinne oli vielä mahdollista mennä sisään, kertoi seuraavaa:

”Tämä vanha lohikellari oli aikoinaan alueella sijainneen Erkkilän talon lohikellari. Alun perin se lienee ollut Pullin mailla, ja alueen siirryttyä Erkkilän omistukseen 1800-luvun loppupuolella, se oli Erkkilän talon mailla aina vuoteen 1915 asti, jolloin alueen omistus siirtyi Tervolan kunnan esimiehenä toimineelle Johan Henrik Hervalle. Tilan alueella oli pääasuintalon lisäksi useita muitakin lähinnä talousrakennuksia. Läheisen Kylmäojan, joka vieläkin on näkyvissä mennen uimarannan poikki, yli meni ainakin 1930-luvulla, ehkä jo paljon aikaisemmin puusilta. Joskus sodan jälkeen kauppala pakkolunasti koko alueen kauppalan maaomaisuudeksi.

Kun kävin kellarin sisällä 1950-luvulla, se oli kaksiosainen tila, joka oli väliovella jaettu. Etuosassa säilytettiin ilmeisesti maitoa ja voita ja välioven takana sijannut huone oli jääkellari lohen säilytystä varten. Kellarin oviaukko oli Kemijoelle päin, ja se oli rakennettu siten, että kivimuurien välissä oli kivinen oven yläosa, joka vieläkin on näkyvissä. Kellarin sokkeli oli paksuista kivistä tehty ja kattona puukatto ja maata sen päällä. Vielä 1950-luvulla sinne pääsi sisään ja se oli täynnä kaikenlaista roskaa. Jossakin vaiheessa kauppala tai kaupunki laittoi uuden oven, jolla sisäänpääsy estettiin, jotta lapset eivät menisi sinne sisään. Kellarin kattokin oli jo painunut jonkin verran sisäänpäin. Myöhemmin (ehkä joskus 1960-luvulla) myös oviaukko tukittiin maakerroksella ja samoin kellarin päälle kasattiin maata, joka peitti kuopan.

Silloin 1900-luvun alkupuolella Kemijoki oli valjastamaton, ja vesiraja normaalisti kauempana kellarista kuin nykyisin. Kellari oli rakennettu joen pintaa hieman korkeammalle, jotta vesi ei pääsisi nousuveden aikanakaan sinne sisään. Sinne oli myös helppo vetää lohiveneitä joen varrelta rantahietikkoa pitkin.”

Itse kellari on edelleen nurmikkoisen kummun alla, mutta varmaankin ainakin osittain se on täyttynyt maalla. Mittauksessa arvelimme oviaukon olleen noin kolme metriä leveä ja noin kaksi metriä korkea. Kumpikin huone oli noin 3 x 4 metriä eli yhteensä siis lohikellari oli noin kahdeksan metriä pitkä ja noin kolme metriä leveä korkeuden ollessa vajaat kaksi metriä. Kaupungin kaavoitusosasto on merkinnyt kellarin paikan karttoihinsa ja se toivottavasti merkitsee, että kellarin paikka tulee säilymään myös tulevaisuudessa. Lohikellari on sikäli harvinainen, että toista näin vanhaa ei kaupungin keskustan alueella liene. Lohikellarista voisi kunnostamalla saada jopa matkailunähtävyyden vaikkapa Kemijoen varrelle suunnitellun rantapolun alkupäähän.
______________

Old underground salmon cellar in Rovaniemi's Pullinpuoli beach. It is probably from the 19th century.


Lohikellarin oviaukon yhtenäisestä kivipaadesta tehty yläosa on vielä näkyvissä. 
(Kuva: Kalevi Mikkonen)


Hervan talot kuvattuna joskus 1930-luvun lopulla. Lohikellarin paikka puiden vieressä oikealla puolella lumen peitossa. Lohikellari ei ilmeisesti enää tuolloin ollut käytössä. 
(Kuva: Esa Erkkilän arkisto)

Pullinpuolen alueen isonjaon mukaiset maanomistajat. Kartta 1900-luvun alkupuolelta. Yläviistossa vasemmalla uimarannan kallioniemi, alhaalla keskellä myöhemmän Ounaskosken sillan kohdalla olleet niemenkärjet, jotka ovat nykyisin peittyneet sillan rakenteiden alle.
(Kartta: Oulun maakunta-arkisto)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti