tiistai 27. kesäkuuta 2017


Vanhaa Rovaniemeä, osa 4: Rovaniemen Saha


© Kalevi Mikkonen 2017


Nykyistä Arktikumia vastapäätä Ounasjoen puoleisella rannalla sijaitsi vuonna 1934 perustettu Rovaniemen Saha Oy:n sahalaitos, höylätavaravaja ja sahan laiturialueet. Rovaniemen Saha, joka oli Kemi-yhtiön ja Veitsiluoto Oy:n hallussa oleva tuotantolaitos, osti vuonna 1934 taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen vuonna 1909 perustetun ns. Vikmanin sahan eli viralliselta nimeltään Rovaniemi Träförädlings Aktiebolagin (Rovaniemen Puunjalostus Oy) laitokset ja raamisahan. Rovaniemen Sahan alkuperäinen sahalaitos, joka oli edelleen toiminnassa, sijaitsi pistoraiteiden päässä Jängislahden vieressä Ounasjoen varrella, jonne pääasiallinen tuotanto keskittyi.

Rovaniemen Sahalla oli sahaustoimintaa, höyläämö ja lautatarha. Ennen sotia työntekijämäärä sahalla oli sesongista riippuen 40 - 78 työntekijää. Vuonna 1939 sahan tuotanto nousi tehokkaampien menetelmien ansiosta 5500 kuutiometriin. Rovaniemen Saha Oy teki marraskuussa 1941 sahaussopimuksen saksalaisten kanssa ja vuokrasi koko lautatarhan heille. Saha oli koko jatkosodan ajan saksalaisten käytössä ja kaikki sen tuotanto meni heidän tarpeisiinsa. Sahalla oli työntekijöinä pääasiassa viereisen vankileirin vankeja, joiden tehtävänä oli mm. uittopuiden nosto joesta ja niiden siirtäminen ja käsittely. Sahan suomalainen työväki hakeutui omasta halustaan muihin töihin. Saksalaiset tuhosivat rakennuksen ja hävittivät myös sen arkiston Lapin sodan aikana syksyllä 1944.

Sahan jäänteitä on vielä Arktikumin ja Ounasjoen välisellä keinotekoisen kanavan muodostamalla saarella. Myös sahan laiturirakennelma on vielä paikoillaan. Jängislahden vieressä olleesta laitoksesta ei ole enää mitään jäljellä.

English summary: These are ruins of an old Rovaniemi Saha sawmill. During 1941-1944 The German Army rented the sawmill and bought all the production it manufactured. The Germans also destroyed it when they left Rovaniemi in autumn 1944.

Asiasanat: Rovaniemi, Rovaniemen Saha, jatkosota, Arktikum, sawmill, WWII








(Kuvat: Kalevi Mikkonen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti