torstai 6. heinäkuuta 2017

UNELMA JÄÄMERESTÄ 

Petsamo kartoissa -näyttely


3.7.-30.7.2017 Lapponica-sali / Rovaniemen kaupunginkirjasto

© Kalevi Mikkonen 2017


Rovaniemen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa on esillä heinäkuun ajan hieno ja harvinainen Petsamo-aiheisten karttojen näyttely. Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa –näyttely esittelee monipuolisen valikoiman Petsamon karttoja laadukkaina kopioina. Esillä on kymmeniä karttoja, joukossa on myös ennen julkaisemattomia.

Ensimmäiset maininnat Petsamosta ja Suonikylästä löytyvät jo 1600-luvun kartoista.  Unelma Jäämerestä on elänyt suomalaisten keskuudessa vuosisadat. Unelma tuli todeksi kuin lahjana vasta itsenäistyneelle Suomelle, kun Tarton rauhansopimuksessa 1920 Neuvosto-Venäjä luovutti Petsamon alueen Suomelle. Rajaviiva Neuvostoliiton kanssa vedettiin viivoittimella halki kylien ja erämaiden. Suomalaiset tutkivat ja kartoittivat Petsamoa 1920- ja 1930-luvuilla, sillä uusi alue haluttiin ottaa haltuun ja tehdä siitä kiinteä osa Suomea. Maantieyhteys Petsamoon valmistui lopullisesti vuonna 1929. 

Näyttelyn vanhin kartta on Finnmarchia vuodelta 1662. Se on Anders Buren Suuren Pohjoismaiden kartan (1626) pohjalta piirretty Ruijan ja pohjoisimman Lapin kartta. 
Karttalähde ja kuva: Rovaniemen kaupunginkirjasto/Lappi-osasto.

Varsinkin 1930-luvulla alueelta löydetyt luonnonrikkaudet, kuten nikkelilöydöt, vauhdittavat Petsamon kehitystä. Myös matkailussa Petsamon lumo oli suuri. Suomen kannalta elintärkeä yhteys varsinkin sotien aikana oli Liinahamarin satama, joka oli läpi vuoden oleva sulasatama ja ainoa yhteys muuhun maailmaan välirauhan aikana. Vuoden 1944 välirauhansopimuksessa Suomi joutui luopumaan Petsamon alueesta ja jopa kaikki alueen kartat oli luovutettava Neuvostoliitolle. Arkistokappaleitakaan ei saanut jättää. Historioitsijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden onneksi Petsamon kartta-aineistoa on säilynyt yksityishenkilöiden, yksityisten arkistojen ja ulkomaiden arkistojen kätköissä julkaistavaksi asti. Nykyisin tuo välirauhansopimuksen kielto on kuitenkin onneksi kumottu.

Näyttely esittelee karttojen kautta Petsamon historiaa osana Suomen historiaa. Keskeisiä näkökulmia ovat rajat ja niiden muutokset, kartoitus, kulkuväylien historia ja kolttasaamelaiset alueen alkuperäisenä väestönä.


Petsamon yleiskartta. Karttalähde- ja kuva: Rovaniemen kaupunginkirjasto/Lappi-osasto

Minulle kaikkein mielenkiintoisimmat kartat ovat Itä-Karjalan tiet, lehdet IV ja V, jotka liittyvät jatkosodan aikaiseen Petsamon kartaston täydentämiseen. Petsamon topografikartoista otettiin uusintapainoksia saksalaisten käyttöön. Karttoja täydennettiin Neuvostoliiton puolelta Päämajan Pioneeriosaston tietoimiston tammikuussa 1942 laatimilla laajennetuilla kartoilla, joissa on myös suunnitteilla olevan tiestön luokka. Jännittävä piirre kartoissa oli Neuvostoliiton puolella olevien venäjänkielisten nimien suomennokset, mikä osoitti vahvaa uskoa Suur-Suomen syntymiseen saksalaisten avulla. Saksa oli luvannut antaa sodan jälkeen Suomelle Saksan valtaamat Petsamon rajoilla ja Kuolan niemimaalla olleet alueet. Kuten tiedetään, Saksa ei kyennyt valtaamaan näitä alueita ja muutoinkin sota kääntyi sen tappioksi. Sen seurauksena Suomi menetti koko Petsamon.




Itä-Karjalan tiet, lehdet V ja IV. (Karttalähde: Kansallisarkisto/Erkki Liljan kokoelma)

Karttoja ja muuta aineistoa on saatu sekä lahjoituksina että lainaan lukuisilta Petsamo- ja kartta-asiantuntijoilta, Maanmittauslaitokselta, Kansallisarkistosta, Sota-arkistosta, Mobilialta, Oulun maakunta-arkistosta, Lapin maakuntamuseosta, Suomen Kuvalehdeltä, Suomen maantieteelliseltä yhdistykseltä sekä kirjoista ja lehdistä. Vanhimmat esillä olevat kartat ovat Rovaniemen kaupunginkirjaston omista kokoelmista. Seinillä olevia karttoja on kaikkiaan 19 ja lisäksi niihin liittyvät tekstiplakaatit. Pöydillä on lisäksi nippu karttalehtiä selattavaksi ja Petsamo-aiheisia kirjoja.

Näyttelyn toteutuksen ovat tehneet Lapin maakuntakirjaston virkailijat Sanna Haakana, Mari Ekman, Irene Piippola ja Mauri Aittaniemi. Graafinen suunnittelu on Karl Simonlehdon käsialaa. 
  
Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Ja se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen näyttely!

English summary: This exhibition is a presentation of a selection of Petsamo area maps (copies) from 17th century to 1940's. Petsamo belonged to Finland in 1920-1944. Now it is a part of Russia.

Lukuisissa kirja- ja näyttelyprojekteissa mukana ollut Erkki Lilja on tämänkin näyttelyn primus motor. Maakuntakirjaston Sanna Haakana on yksi tämän näyttelyn toteuttajista. (Kuva: Kalevi Mikkonen)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti