maanantai 9. toukokuuta 2022

 

Saksalaisten Holzlagerplatz (puuvarastoalue) ja Sauerstoff u. Azetylen-Anlage nykyisen Ounasjoentien päässä Rovaniemellä jatkosodan aikana

© Kalevi Mikkonen 2022

Holzlagerplatz

Pohjoisen Rantakadun (nykyisen Ounasjoentien 84 - 86 kohdalla) varrella sen loppupäässä nykyisen urheilukentän ja päiväkodin kohdalla oli kesällä 1942 rakennettu Luftwaffen Standortverwaltungin puuvaraston alue (Holzlagerplatz) ja sen vajoja ja parakkeja. Siellä oli myös saksalaisten tekemä lyhyt lankkutie parakeille.[1] Tien reunassa on joitakin pieniä jäänteitä ja alueen pohjoispuolella olevassa metsikössä rakennuksen betoninen perusta, kaivantoja ja mahdollinen vartio/konekivääripesäke sekä vanhan tienpohjan pätkä.[2]

Luftwaffen puuvaraston alue. Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Puuvaraston paikalla oli ja on edelleen jalkapallokenttä ja nykyisin myös päiväkoti. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Nykyisin löytyvät jäänteet:

Kohde 1: Rakennuksen jäänteet, n. 4 x 6 metriä. Betoniset reunukset ovat jäljellä. Tämä on todennäköisesti ollut suomalainen rakennus. ETRS-TM35FIN: N 7378109, E 442307.

Rakennuksen, joka on todennäköisesti ollut suomalainen talo, jäänteet. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Kohde 2: Mahdollisesti vartio/konekivääripesäke, joka on n. 4 x 6 metriä, sisuksen levein kohta eteläpäässä n. 1 x 2 metriä, josta n. 2,5 metrin pituinen ja 0,5 metriä leveä kaivanto pohjoiseen päin. Etelän päästä (puuvaraston puolella) on ollut pesäkkeen uloskäynti. Rintamasuunta pohjoiseen. Paksut vallit n. 1 - 1,5 metriä leveät. Kaivannossa on ruostunutta peltiä ja ajoneuvon osia. ETRS-TM35FIN: N 7378138, E 442340.

Mahdollinen vartio/konekivääripesäke, jossa on metalliromua. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Kohde 3: Kaivanto, n. 1 x 1,5 metriä, jonka ympärillä näyttäisi olleen jonkinlainen luonnonkivistä tehty matala suojavalli. Tämä sijaitsee n. 13 metriä kaakkoon ed. kohteesta.

Pieni kaivanto. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Kohde 4: Kohteen vierellä ja ympäristössä on ojia, joista yksi on voinut olla saksalaisten alun perin tekemä. Tämän ojan ylitse on mennyt itä-länsi -suuntainen tie, jonka alla ojan kohdalla on ilmeisesti saksalaisten tekemä viemäriputki. Pieni pätkä tienpohjaa näkyy vielä heikosti. Kohde näkyy vuoden 1946 ilmakuvassa. ETRS-TM35FIN: N 7378104, E 442348.

Vanha oja. Sen poikki mennyt vanha tienpohja näkyy vaaleampana taustalla. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Kohde 5: Rakennuksen jäänteet, jossa on betonin kappaleita. Pinta-alaa ei voi määritellä. Tässä on ollut saksalaisten puuvaraston rakennus. Puuvarasto (Holzlager) sijaitsi nykyisen viereisen urheilukentän ja päiväkodin kohdalla nykyisen Ounasjoentien (ent. Pohjoinen Rantakatu) pohjoispuolella. ETRS-TM35FIN: N 7378046, E 442321.

Sauerstoff u. Azetylen-Anlage

Kittiläntien ja Pohjoisen Rantakadun (nykyisten Kairatien ja Ounasjoentien) kulmaukseen rakennettiin maaliskuusta 1944 alkaen varastoalue (4 906,7 neliömetriä), jossa oli Sauerstoff-Anlage (happilaitosparakki, n. 10 x 22 metriä), Azetylen-Anlage (asetyleenilaitosparakki, n. 8 x 15 metriä), yksi ajoneuvovaja (n. 10 x 16 metriä) ja yksi asuinparakki (n. 12 x 16 metriä) miehistölle. Yksikkö, joka tätä tehtävää hoiti, oli Zug für techn. Gase Nr. 12.[3] Happea ja asetyleeniä tarvitaan ainakin hitsauksessa korkeiden lämpötilojen aikaansaamiseksi, joten tuo alue on ehkä ollut jonkinlainen konepaja tai paikka, jossa näitä aineita tehtiin tai säilytettiin. Laitoksen vieressä olevalta puuvarastolta saatiin tarvittava puu rakennusten ja työkohteiden lämmittämiseen. Tämä laitos on mahdollisesti ollut Luftwaffen ja Heerin yhteinen projekti, koska laitoksen vieressä silloisen Kittiläntien (nyk. Kairatie) toisella puolella oli isohko kaukolinjan kuorma-auto komppanian eli 2. Fernverbindungskompanie-yksikön leirialue. Laitos ei ehtinyt olla toiminnassa kuin muutaman kuukauden ennen kuin saksalaiset tuhosivat sen lokakuussa 1944 poistuessaan Rovaniemeltä.

Saksalaisten rakennuspiirustussuunnitelma. Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Nykyisin laitoksen paikalla on Kairatien kaukolämpölaitos. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Nykyisin löytyvät jäänteet:

Kohde 1: Tällä kohdalla on rakennuksen jäänteitä, joissa on betonin kappaleita ja tiiliä. Jäänteet todennäköisesti kuuluvat Sauerstoff u. Azetylen-Anlagen rakennuksiin, jotka sijaitsivat nykyisen Kairatien kaukolämpölaitoksen kohdalla. ETRS-TM35FIN: N 7377983, E 442279.


Saksalaisen rakennuksen betonijäänteitä Kairatien kaukolämpölaitoksen vieressä. Kuvat: Kalevi Mikkonen.

Kohde 2: Betonista valettu kaivo, jossa on betonirumpu. Tämä on mahdollisesti kuulunut Sauerstoff u. Azetylen-Anlageen. Kaivon vieressä on osittain lyttyyn mennyt tynnyri.

Betonista valettu kaivo ja sen vieressä tynnyri. Kuva: Kalevi Mikkonen.


Lähdeviitteet:


[1] Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. Rovaniemen kaupunginarkisto (RKA).

[2] Omat kenttätutkimukset. KM.

[3] Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti