keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Ounasvaaran alueen saksalaiset leirit

 jatkosodan aikana 1941 – 1944


© Kalevi Mikkonen 2018 (päivitetty 9.7.2022)

Rovaniemen Ounasvaaran alue oli jatkosodan aikana laajalti saksalaisten käytössä. Siellä oli useita parakkialueita, sairaala-alue, leipomo-, eläinlääkintä- ja kuljetuskomppanioiden alue, turvallisuuspalvelun vankila-alue, rintamaesikunnan alue, Luftwaffen alueita, sotilaskoti sekä tietysti Rommelin kenttä, joka siellä on edelleen. Pullinpuolen Jäämerentien osan varrella oli myös runsaasti saksalaisten parakkeja, mutta ne eivät tällä kertaa kuulu tämän kirjoituksen aluejakoon.
Luftwaffen parakkileiri
Lastenkodin ja Ranuantien yläpuolen maastossa Ounasvaaran alueella oli Luftwaffella isohko vuosina 1942 ja 1943 rakennettu parakkileirialue. Ounasvaaran rinteen ylä- ja myös alaosassa oli joulukuussa 1941 Rovaniemelle siirtyneen ilmatiedusteluyksikön Luftnachrichten-Regiment 56:n (Ln.Regt. 56) (kenttäpostinumero Stab Ln.Regt 56 L53581) 1.4.1943 muodostetun uuden tutkayksikön II./Flugmelde-Meß-Abteilung -yksikön (kenttäpostinumero L46283) majoitusparakkeja ja alaosassa myös joulukuussa 1941 Rovaniemelle tulleen Gefechtsstand des Fliegerführers Nordin (Lentojohtaja Nordin alueellisen päämajan) rakennuksia. Fliegerführer Nordin päämaja siirrettiin 25.3.1942 Norjan Kirkenesiin. Lisäksi alueella oli ainakin yksi suomalaisen aputyövoiman (Finnische Hilfskraft) parakki. (1) 

Luftwaffen alue Ounasvaaralla. Kartta: Kalevi Mikkonen 2021.
Lännen ja lounaan puoleisella alueella on ollut ainakin 22 rakennusta, korsuja ja kaivantoja, kaivo sekä upseerikerho, autojen kuplahalleja, autotalli, toimistoparakki ja majoitusparakkeja. Lisäksi alueella on runsaasti erilaisia kaivantoja, kuten pitkähkö kaiketi Lapin sodan aikainen taisteluhauta ja/tai sirpalesuoja, jonka päälinja on alunperin ollut noin 1,5-2 x 110 metriä. Linjan päässä on ollut korsun paikka. Linjasta erkaneva varsin kapea ja matala pitkähkö kaakon suuntainen kaivanto lienee ehkä alkua lukuunottamatta joskus sodan jälkeen tehty oja. Alueella on sirpalesuojia, taistelupesäkkeitä, ampumapoteroita ja huoltoteiden poluiksi muuttuneita väyliä. (2)

Ison rakennuksen, majoitusparakin, jäänteitä. Rakennuksen koko on n. 6,5 x 28 metriä. Tämä parakki valmistui syksyllä 1943.
Kuva: Kalevi Mikkonen.

Edellisen kuvan rakennuksen lähellä olleen sirpalesuojan (n. 1-2 x 17 metriä) jäänne Ounasvaaran rinteessä. 
Kuva: Kalevi Mikkonen.

 Saksalaisen rakennuksen betoninen jäänne. Kuva: Kalevi Mikkonen.


Lapin sodan aikainen taisteluhauta Ounasvaaran rinteessä. Kuva: Kalevi Mikkonen.

 Rakennuksen jäänteet. Rakennuksen maan pinnalla oleva betonivalu on kooltaan noin 5 x 5 metriä. Saksalaisten piirustusten mukaan rakennus on ollut kooltaan noin 12 x 20  meriä. Kuva: Kalevi Mikkonen.
Armee-Veterinär-Park 462

Ranuantien varressa nykyisen Ounasvaaran yläasteen kohdalla oli Armee Veterinär-Park 462 eli eläinlääkintäyksikön leirialue (14 250 neliömetriä), jota rakennettiin ainakin vuosina 1942 ja 1943. Alueella oli asuin- ja varastoparakkeja, sauna, käymälöitä, autotalli, telttapaikkoja ja hevosteltta-alue, yhteensä ainakin 13 rakennusta. (3) Joitakin kaivantoja ja rakennuksen jäänteitä, mm. betonilattia, oli vielä 1990-luvulla koulun takana näkyvissä, mutta ne hävisivät Ounasvaaran koulun lisärakennuksen rakentamisen yhteydessä.


Eläinlääkintäyksikön leirin rakennussuunnitelma. Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto. 

Lager Bäckerei-Kompanie 602
Eläinlääkintäyksikön eteläpuolella ja Ranuantien länsipuolella oli iso Heerin leipomokomppania Bäckerei-Kompanie 602:n (kenttäpostinumero 18941) vuosien 1941 - 1943 aikana rakennettu leirialue. Alue (19 350 neliömetriä) vuokrattiin Rovaniemen kauppalalta 25.2.1942, ja se ulottui nykyisen Ounasvaaran koulun ympäristöstä aina Lukkarinkadulle saakka. Leipomokomppania asettui Rovaniemelle 18.9.1941 alkaen. Alueella oli ainakin 18 rakennusta, joista ehkä kaksi oli leipomorakennuksia. Muita alueen rakennuksia olivat asuin- ja varastoparakit, hevostallit, höyrysulatusuunit (6 kpl), autotallit ja kaivo. (4) Näistä rakennuksista jäi saksalaisilta tuhoamatta yksi ruokalaparakki, yksi asuinparakki (4 x 12,80 metriä) ja yksi käymälärakennus. (5)


Leipomokomppanian leirialueen suunnitelma. 
Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto. Merkinnät: Kalevi Mikkonen.


Leipomorakennuksen suunnittelupiirrustus. Asiakirja: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Bäckerei-Kompanie 602 Kühlanlage
Ns. Soramonttua vastapäätä Ranuantien varressa tien länsipuolella Ranuantien ja nykyisen Ilvespolun välisellä alueella oli Heerin leipomokomppanian Bäckerei-Kompanie 602:n Kühlanlage (varasto- ja kylmiöalue), jossa oli ainakin 19 rakennusta. Alueella oli perunakellareita (4 kpl), ruokavarastomakasiineja (6 kpl), kylmiöitä (2 kpl), majoitusparakkeja (2 kpl), ukrainalaisten luottovankien majoitusparakki, toimistoparakki, sauna, keittiö ja puuvarasto. Alueen eteläreunalla kulki kenttätie (huoltotie). Aluetta rakennettiin ainakin vuonna 1943. Saksalaiset vuokrasivat heinäkuussa 1943 yhteensä 35 149 neliömetrin suuruisen alueen, joista veljekset Sukulan mailta 2 761 neliömetriä, Erkki Kiviniemen mailta ensin 25 775 neliömetriä ja vielä myöhemmin 301 neliömetriä ja Mikko Myllärin mailta 6 312 neliömetriä. (6)


Bäckerei-Kompanie 602:n Kühlanlagen rakennussuunnitelma vuodelta 1943. 
Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto. 

Kylmiöistä vedettiin vesijohtoputki Kemijoen rantatörmälle, jossa saksalaisilla oli oma pumppuasema Lukkariniemen maa-alueen rannalla 20 metriä silloiselta rantatöyräältä. Pumppuasemalla oli työssä sodan aikana ukrainalaisia luottovankeja. Pumppuasema pumppasi vettä ylempänä olevalle Kühlanlagen alueelle. Betonista tehty pumppuasema oli maan alla olevassa bunkkerissa, ja sinne mentiin katon kautta portaita pitkin alas. Maanalaisen aseman korkeus oli 2,5 metriä. Sodan jälkeen Rovaniemen kauppala osti Lapin Jäte Oy:ltä tämän saksalaisten rakentaman läpimitaltaan kolmetuumaisen vesijohtoputkiston, jonka pituus oli yhteensä 450 metriä. Pumppuhuoneen putket ja liete- ja imukaivot olivat käyttökuntoisia. Huoneeseen asennettiin vesipumppu, sähkömoottori ja muuntaja, sillä saksalaisten käyttämä järjestelmä oli toisenlainen kuin suomalaisten käyttämä. Tämä pumppuasema oli käytössä aina 1950-luvun alkupuolelle saakka, jolloin vesilaitoksen työntekijä Pentti Mikkonen kävi sulkemassa sen aseman, kun uudet pumppuasemat ja putkistot otettiin alueella käyttöön. (7) Myöhemmin pumppuasema on ilmeisesti peitetty maalla ja se lienee siellä edelleen. Kiviniementien maantien putkiston vaihtamisen aikana kesällä 2013 vanha saksalaisten ohut vesijohtoputki kaivettiin näkyville.
Metsäherra Jarl ”Sunkku” Sundquist kirjoitti muistiinpanoihinsa, että hänen johtamansa saksalaisia piileskellyt porukka löysi Salmijärven sillasta noin 400 metriä Ounasvaaralle päin ehjänä säilyneen saksalaisten ison lihasäilykevaraston, jossa oli puolisen miljoonaa tölkkiä ja rasiaa. Tästä varastosta suomalaiset sotilaat saivat kipeästi kaipaamaansa muonaa täydennykseksi. (8) Tämä mainittu varasto on nimenomaan leipomokomppanian kylmävarasto, koska muuta samanlaista ei tällä alueella ollut. Toisten kertomusten mukaan sieltä löydettiin myös iso leipävarasto.
Lukkarinkadun Soldatenheim
Ounasvaarantien ja Lukkarinkadun kulmauksessa oli vuonna 1943 rakennettu sotilaskoti ja ruotsalaisten autonkuljettajien majoitusparakki, sekä perunakellari ja käymälä. (9) Joulukuun lopulta 1941 alkaen Organisaatio Todtin tarkoituksena oli rakentaa Sallaan iso parakkikylä. Sitä varten Ruotsista ostettiin parakkeja. Ruotsista vuokrattiin myös kuorma-autoja, joita ajoivat palkatut ruotsalaiset autonkuljettajat. Kuorma-autojen parkkipaikat olivat myös lähistöllä. (10) 


Lukkarinkadun sotilaskodin ja ruotsalaisten autonkuljettajien parakin rakennussuunnitelma vuodelta 1943. 
Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto.
Altes Schwedenlager
Kiirunan kaupunginosa sijaitsee Porokadun Ounasvaaran puoleisella alueella. Pientaloalue on saanut nimensä Rovaniemen ruotsalaisen ystäväkaupungin mukaan. Kiirunan alueen nimi tulee välirauhan ajalta (1940 - 1941), jolloin ruotsalaiset toivat Suomeen kansalaiskeräyksen tuloksena puutaloja, joista 30 sijoitettiin Rovaniemelle. Ne oli tarkoitettu ensisijaisesti siirtoväelle ja sodan takia asunnottomiksi joutuneille. Talot myytiin asukkaille vuonna 1941. Alkuperäisistä ruotsalaistaloista vain yhdeksän säilyi sodan tuhoilta.

Kiirunan vieressä nykyisen Porokadun ja Sorkuntien välisellä alueella oli vuosina 1941 ja 1942 rakennettu iso Luftwaffen parakkileiri nimeltään Altes Schwedenlager. Tämä vanha Schwedenlager oli saanut ”ruotsalaisen” nimensä sen takia, että sinne oli huhtikuussa 1941 valmistunut välirauhan aikaisen Petsamon liikenteen ruotsalaisten autonkuljettajien parakkileiri, jossa oli kuusi asuinparakkia, korjaamoparakki, kokoontumisparakki, sauna, joitakin varastoja ja käymälöitä. Ruotsalainen Petsamon liikenne loppui jatkosodan syttyessä, joten parakit myytiin saksalaisille, jotka myös laajensivat leiriä uusilla parakeilla.
Ruotsalaisten Petsamon liikenteen autonkuljettajien parakkileiri Ounasvaaran ns. Kiirunan alueella nykyisen Porokadun varrella. Jatkosodan alkaessa saksalaiset ostivat parakit ja sinne rakennettiin Altes Schwedenlager. Kuva: Oma arkisto.

Lokakuussa 1941 alueella majoittuivat  seuraavat yksiköt: Stab/ Res. Flak Abt. 467 (vahvuus 14.10.1941: 8 + 125), Kw. Werkstattzug 411 (Luftwaffe) (vahvuus: 2 + 57) ja  Stoluft b. A.O.K. Norwegen Abt. Ia op 2 (vahvuus 1 + 2).  Luftwaffe vuokrasi lisää maa-alueita käyttöönsä Porokadun eteläpuolelta Siiri Hervan (21 807 neliömetriä), Siina Lukkariniemen (14 400 neliömetriä) ja Matti, Erkki ja Eevert Sukulan (60 900 neliömetriä) maa-alueilta. (11) Altes Schwedenlagerin alueella oli kaikkiaan ainakin 46 rakennusta. Siellä oli Stab schwere Flak-Abteilung 425:n rakennuksia, kaksi työpalvelujärjestön Reicharbeitsdienstin (RAD) rakennusta, majoitus- ja varastoparakkeja, moottoriajoneuvohalleja, kuorma-autokorjaamo, muita korjaamoita, osastoparakki, sauna, keittiö ja käymälöitä. Ranuantien varressa itäpuolella ja Altes Schwedenlagerin länsireunassa oli Luftwaffen ilmatorjuntakorjausyksikön Kommandeur (Kdr.) Flak Instandsetzungs 103/III:n vuonna 1943 rakentama kuorma-autohalli, työpajaparakki, jokin muu parakki ja muuntaja. Luftwaffen alueen eteläpuolella oli Heerin 2. Kompanie Gebirgs-Träger-Bataillon 57:n (kenttäpostinumero 47233) vuonna 1943 rakennettu leirialue, jossa oli kuusi rakennusta. Alueella oli mm. keittiö, kellari, varastoparakki, oleskeluparakki ja upseerien asuinparakki sekä leirin reunalla vielä yksi Luftwaffen majoitusparakki. (12) Altes Schwedenlagerin rakennuksista säilyi ehjänä vain yksi pieni asuinparakki, yksi pesutupa ja yksi käymälä. (13) Nykyisin alueelta on vielä löydettävissä joitakin rakennusten jäänteitä, kaksi asemakaivantoa, poteroita, tiiliä ja metalliromua. (14)


Altes Schwedenlagerin täydennysosan rakennuslupahakemus vuodelta 1942. 
Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto. Merkinnät: Kalevi Mikkonen.
Schwedenlager
Altes Schwedenlagerin pohjoispuolella oli uusi Luftwaffen Schwedenlager, joka oli vuosina 1943 ja 1944 rakennettu iso leirialue. Luftwaffe vuokrasi alueelta kaksi Rovaniemen kauppalan omistamaa maa-aluetta, joiden yhteispinta-ala oli 33 232 neliömetriä. (15) Uuden Schwedenlagerin alueella on sijainnut Das Flughafen-Bereichskommando 27/III:n (kenttäpostinumero 00854) leirialue. Yksikkö sijoitettiin Rovaniemelle lokakuussa 1941. Schwedenlagerin alueelle oli majoitettu myös Unterkunftsbereich der Flak-Brigade 13 (Ilmatorjuntaprikaati 13:n majoitusyksikkö). Luftlotte 5:een kuulunut Flak-Brigade 13 sijoitettiin Rovaniemelle 1.6.1942 alkaen. Lisäksi Schwedenlagerissa oli Barackenlager des Flakführer Mittelfinnlandin ja Kdr. (Kommandeur) der Lw.-Bautruppe Finnlandin majoitustilat. (16)


Schwedenlagerin alue vuonna 1944. Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Nämä yksiköt eivät välttämättä olleet samaan aikaan leirialueella, vaan ne ovat mahdollisesti olleet alueella eri aikoina ja rakennukset eri käytössä. Schwedenlagerissa on ollut autotalli, miehistön majoitusparakkeja (ainakin seitsemän), upseerien majoitusparakkeja (2 kpl), komendantin parakki, liiketilaparakki, upseerikerho eli kasino, toimistoparakki, kenttärakennustoimiston parakki, sauna, asevarasto, keittiö- ja kanttiiniparakki sekä useita käymälärakennuksia. (17) Schwedenlagerin rakennuksista säilyi ehjänä kaksi asuinparakkia (6,80 x 11,50 metriä ja 6,70 x 12,70 metriä) ja kaksi käymälärakennusta, jotka olivat sodan jälkeen rakennusliike Pohjolan käytössä. (18)

Schwedenlagerin alueen rakennuksista ei ole enää paljoakaan jäljellä, koska alue on miltei rakennettu täyteen omakotitaloja. Aivan alueen reunalla on säilynyt maareunuksin (kolmella sivulla) reunustettuja kaivantoja neljä vierekkäin. Kaivannot ovat todennäköisesti lautavarastojen pohjia. Paikalla on myös metalliromua (mm. kamiina) ja rautalankaa. Joidenkin omakotitalojen pihamailla on vielä saksalaisten rakennusten betonipohjia. Laitakadun ja Vasantien välinen puistoalue on vahvistettu puistoalueeksi. Tällä alueella on yksi saksalaisten Schwedenlagerin rakennuksen raunio ja poluiksi muotoutuneita huoltoteiden jälkiä sekä nykyisin jo tasaantuneita ehkä taistelupesäkkeiden tai vajojen kuoppia. (19) 
Korück 525 pyysi Regimentsstab Armee-Nachrichten-Regiment 550 -yksikön nimissä (kenttäpostinumero 41750) lupaa vuokrata vielä 17.7.1944 Schwedenlagerin eteläpuolella sijaitsevan 800 neliömetrin metsäalueen Rovaniemen kauppalan mailta bunkkerien rakentamista varten. Saksalaisilla oli tällöin käynnistymässä Ringwall-asemien rakentamissuunnitelma, johon nämä puolustusasemat varmaankin liittyivät. Asialle pyydettiin pikaista käsittelyä. (20) Ei ole varmaa, rakennettiinko tuolle suunnitellulle alueelle lopulta mitään, koska alue on nykyisin jo niin täyteen rakennettu, ettei sieltä ole löydettävissä enää mitään jäänteitä.
Sportsbahn Feldmarschall Rommel
Ranuantien itäpuolella on Rommelin kentäksi kutsuttu urheilukenttä. Kentän rakensivat saksalaisen Heerin leipomokomppanian Bäckerei-Kompanie 602:n ja viereisen Heerin kuljetuskomppanian miehet vuonna 1943 virkistysalueekseen antaen kentälle mahtipontisen nimen Sportsbahn Feldmarschall Rommel (tunnettu myös nimellä Feldmarschall-Rommel-Kampfbahn) (Marsalkka Rommelin urheilukenttä), joka oli kirjoitettu kentän portin ylälaudoitukseen. Kentän juhlalliset avajaiset olivat 18.7.1943. Ohjelmassa oli kahdeksan saksalaisen jalkapallojoukkueen välinen jalkapalloturnaus sekä kahden saksalaisen käsipallojoukkueen välinen ottelu. Kenraalieversti Eduard Dietl vihki kentän käyttöön ja jakoi parhaan pelaajan palkinnot. Kentällä järjestettiin muutamia jääpallo- ja jalkapallo-otteluja myös saksalaisten ja suomalaisten välillä. Kenttää ympäröi silloin koivuaita ja myös kenraalieversti Dietl istui joskus seuraamassa pelejä koivuista tehdyssä juhlakatsomossa. Parhaimmillaan otteluita saattoi katsoa jopa yli tuhat katsojaa. Seuraava isompi urheilutapahtuma kentällä oli 16.9.1943 järjestetty Wehrmachtsportfest, johon osallistui 18 eri yksiköiden joukkuetta.(21) Kunnalliskertomuksen mukaan kenttä oli varsin huonosti tehty, vino ja pehmeä hiekkakenttä ja sen takia pölyinen. (22)

Rommelin kentän avajaiset 18.7.1943. Lappland-Kurier 30.7.1943.

Saksalainen maajoukkojen kuorma-autokomppanian sotilas Gerhard Pommerening, jonka yksikkö oli sijoitettu lähelle Rommelin kenttää Ranuantien toiselle puolelle, muisteli seuraavaa: ”Tien toisella puolella siinä vieressämme oli vapaata tilaa. Raivasimme alueen tyhjäksi, poistimme kivet ja pystytimme kaksi maalia. Siinä pelattiin jalkapalloa. Se alue on nyt nimeltään Rommelin kenttä. Kun aloitimme pelaamisen vuoden alussa 1943, pystytimme vain maalit, myöhemmin siihen tehtiin oikein portti, jossa oli kyltti Rommels Platz. Nykyisin kenttä on vain suurempi.” (23)


Rommelin kenttä on edelleen paikallaan. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Kunnostettu kenttä on edelleen paikallaan Kiirunan alueella, Ounasvaaran rinteessä. Rommelin kenttä on ainoa saksalaisajasta muistuttava paikannimi Rovaniemellä. Rommelin kentän nimi eli vuosikymmeniä vain paikallisten asukkaiden suullisena perinteenä, koska kaupunki saksalaisajan menneisyyttä häveten ei hyväksynyt nimeä asemakaavakarttaan ennen kuin 2000-luvun alussa.

Rommelin kentän yläpuolella Ounasvaaran kupeessa oli tuholta säästynyt lautaseinäinen kahden huoneen saksalainen parakki, joka oli jonkin aikaa sodan jälkeen Rovalan käytössä, jonka jälkeen se purettiin. (24) Kentän yläpuolella Ounasvaaran alarinteessä on yksi pienen rakennuksen jäänne, jossa on vielä hieman romuakin jäljellä. Samoin sieltä löytyy muutamia potero- ja asemakaivantoja. Näitä oli alueen lähellä enemmänkin, mutta teiden rakentamisen takia ne ovat hävinneet. (25)
Kraftwagenkompanie, Arrest-Anstalt, Frontleitstelle 42
Rautatien, nykyisen Kajaanintien (Ranuantie) ja Ounasvaarantien välisellä alueella oli useita saksalaisten parakkialueita, joita rakennettiin vuosien 1941 - 1943 aikana. Alueet olivat Rovaniemen kauppalan ja Valtion Rautateiden omistuksessa. Tällä alueella on ollut runsaasti saksalaisten rakennuksia, varastoja, autovarikkoja, autokorjaamoja ja vankila. Kaikkiaan alueella oli ainakin viitisenkymmentä rakennusta. (26) Aluetta on sodan jälkeen ja aivan viime vuosinakin rakennettu uudelleen ja tehty infrastruktuuria. Silti siellä on jäljellä vielä runsaasti jäänteitä sodanaikaisista rakennuksista ja kaivannoista.
Silloisen lastenkodin lähellä ja nykyisen kauppa-alueen tontilla on ollut ainakin Heerin kuorma-autokomppanian isokokoisia (noin 15 x 32/36 metriä) autovarikkoja, autokorjaamoja ja asuinrakennuksia, sauna sekä iso polttoainevarasto ja jakeluasema. Nykyisen kauppa-alueen kohdalla oli autonkorjausmonttuja, jotka sodan jälkeen käsiteltiin ja täytettiin maalla. Kauppahallin ja kerrostalojen rakentamisen jälkeen kaikki jäänteet alueen rakennuksista ovat hävinneet. (27)

Saksalaisia kuljetuskomppanian sotilaita autotallin edustalla Ounasvaaralla. Takana keskellä Gerhard Pommerening. Kuva: Lapin maakuntamuseo.
Entinen lastenkoti oli saksalaisten käytössä ennen heidän omien sairaalaparakkiensa valmistumista Heerin sairaalana. Lokakuussa 1941 lastenkotiin oli majoittunut myös Abwehrnebenstelle und Geheime Feldpolizein ryhmä, jonka vahvuus oli tällöin kaksi upseeria ja kuusi miehistön sotilasta. Rakennus on edelleen olemassa. Lapin sodan aikana sairaala ja sen alue oli miinoitettu, mutta miinoja ei räjäytetty. Kauppalan tuhon jälkeen sinne sijoitettiin kauppalan virastot. Kauppalanjohtaja sekä virkamiehet myös asuivat rakennuksessa. (28)

 Rovaniemen lastenkoti n. vuonna 1945. Kuva: Lapin maakuntamuseo.

Sama rakennus nykyään. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Geologisen tutkimuslaitoksen kohdalla oli portaita ja kaivantoja ennen GTL:n taloa. Alue oli lasten suosittu leikkipaikka, josta löytyi runsaasti sodanaikaista tavaraa. GTL:n talon kohdalla oli saksalaisilla heidän omille tutkinto-, rangaistus- ja arestivangeilleen tarkoitettu muuratuilla selleillä varustettu ilmeisesti Sicherheitsdienstin (SD:n) vankila nimeltään Standort Arrest-Anstalt Rovaniemi. Alue oli piikkilanka-aidalla ympäröity. Tämän vieressä on säilynyt isohko pengeralue, jossa ilmeisesti oli rakennuksia, joissa oli luonnonkivireunuksia. Vieressä on Lapin sodan aikainen taisteluhauta, joka on noin 50 metriä pitkä, syvyydeltään noin 1 - 1,5 metriä, ja leveydeltään noin 1 - 1,5 metriä. Keskellä ja pohjoispäässä on ilmeisesti ollut korsun paikka. Saksalaisten arkistoista selvisi, että vankilassa vieraili kenttäpappi säännöllisesti sielunhoitoa antamassa. Armeijan päiväkäskyssä 20.12.1942 valitettiin sitä, että vankilaan tuodaan vankeja ilmoittamatta. Koska vankilassa oli vain rajoitettu määrä sellejä käytettävissä, tästä lähtien vankila otti vastaan vankeja vain etukäteen kirjallisesti tai suullisesti tehdyillä sopimuksilla. Vangit oli tuotava päivittäin klo 17 puhdistettuna, ilman arvoesineitä tai rahaa, mutta peseytymisvälineillä varustettuna syöpäläistenpuhdistuslaitoksen kautta. Saattokommando tuli paikalle klo 16.45. Näitä aikoja oli ehdottomasti noudatettava. Lieviä rangaistuksia ei vankilassa voinut suorittaa. Helmikuussa vuonna 1943 alueelle rakennettiin peseytymisparakki. Vuoden 1944 rakennussuunnitelmaan oli merkitty laitoksen lisärakentaminen.(29) 


Vankila-alueen rakennusten jäänteitä nykyisen Geologisen tutkimuslaitoksen vieressä. Kuva: Kalevi Mikkonen.
Rautatien ja Lähteentien välisellä alueelle rakennettiin uusi leirialue Frontleitstelle 42:n Lager Ounasvaara (Unterkunftslager), joka otettiin käyttöön 15.3.1943 ja jossa oli Kivikoululta tänne siirtyneen Frontleitstelle (ent. Frontsammelstelle) 42:n lukuisia majoitus- ja varastoparakkeja, ilmeisesti iso toimistorakennus, sotilaskoti, autotalli, perunakellari, sauna- ja pukeutumistila ja useita käymälärakennuksia, kaikkiaan noin kolmisenkymmentä rakennusta. Alueella oli keskusaukio (noin 10 x 60 metriä), jonka ympärillä oli neljä isohkoa rakennusta, joista kolme oli 11 x 30 metriä ja yksi 6,5 x 41,40 metriä ja sen kyljessä oleva lisäosa 6,5 x 12,5 metriä. (30) Alueen rakennuksista säilyi vain yksi asuinparakki (6,80 x 12,80 metriä) ja yksi käymälärakennus. (31) Joitakin rakennusten jäänteitä, kaivantoja ja varasto- sekä asemakuoppia on vielä alueella näkyvissä. Alueelle oli järjestetty Rovaniemen rautatieasemalta sukkulalinja kuljetuksia varten. Kuorma-autot kulkivat alueelle Ranuantien kautta ja jalankulkijat Ounaskosken rautatiesillan kautta ja sillan vierestä merkittyä polkua pitkin. Osa tätä polkua on näkyvissä vieläkin. (32)
Tämän leirialueen rakentaminen oli vielä kesken, kun sinne päätettiin vuoden 1943 alkupuolella tuoda Lappiin sijoitettava osa Geb.Pol.Rgt 18:n osastoja. Nämä olivat Rgt.-Stab, Pi.-Zug, ja III.Btl, joissa oli yhteensä 839 miestä, 58 hevosta, 141 sotavankia ja ajoneuvoja. Tätä varten leiri oli saatava valmiiksi ja sitä oli myös laajennettava. Rakentamista varten oli tuotava riittävästi rakennustarvikkeita mitä pikimmin. Hevosia varten tarvittiin ainakin kuusi vaneritelttaa. (33)

Frontleitstelle 42:n saunarakennuksen jäänteet. Kuva: Kalevi Mikkonen.


Tässä kartassa näkyy vasemmalla ylhäällä Frontleitstelle 42:n alue, sen vieressä oikealla Standort Arrest-Anstaltin alue, keskellä nykyisen Ounasvaaran yläasteen kohdalla Armee Veterinär-Park 462:n alue ja alhaalla Bäckerei-Kompanie 602:n alue. Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto.
Junaradan idän puolen taisteluasemia ja parakkeja
Ounasvaaran junaradan viereisellä sivustalla on myös lukuisia kaivantoja, joista voi päätellä siellä olleen paitsi taisteluhautoja ja -pesäkkeitä, myös vartiointitoimintaan liittyviä kaivantoja. Ainakin osa näistä lienee Lapin sodan aikaisia kaivantoja. Vaaran laidassa radan vieressä on pitkä taisteluhautakaivanto, rakennusten jäänteitä, taistelupesäkkeitä ja ampumapoteroita. Itse Ounasvaaran alueella on myös pohjoislaidalla taistelupesäkkeitä ja siellä täällä vaaran korkeammillakin osilla. Vaaran laidoilla on ollut ilmeisesti pitkähkö taistelukaivantojen linja, joka on ulottunut aina nykyisen golf-radan tienoille ja sieltä vaaraa ylöspäin Tottorakan ympäristöön ja sieltä edelleen Välirakan alueelle ja sieltä kohti nykyistä Urheiluopiston aluetta. Ehkä osittain Lapin sodan aikaisia ampumapoteroiden ja taistelupesäkkeiden jälkiä on maastossa vielä näkyvissä, mutta osa lienee jo kasvanut umpeen. Saksalaiset hyödynsivät myös vaaran luontaisia onkaloita ja kivimuodostelmia pesäkkeiksi. (34)



Rakennuksen (betonikorsu) jäänteet, n. 5 x 7 metriä. Katto on osittain sortunut, mutta muuten varsin ehjä. Rakennuksen alueella on metalliromua, mm. hetekka. Ilmeisesti juuri tämä bunkkeri on rakennettu kesäkuussa 1944 TF Amtin käyttöön. Kuva: Kalevi Mikkonen.


Taistelupesäke Ounasvaaran rinteessä. Kuva: Kalevi Mikkonen.
Jäämerentieltä junaradan sillan alikulkukäytävän kautta kulkeneen vanhan Ranuantien kohdalla heti alikulkukäytävän viereisellä alueella oli saksalaisilla viisi asuntoparakkia, jotka säilyivät tuhoamiselta. Lähistöllä oli myös suomalainen betonivalimo ennen sotaa ja sodan aikana. Lähellä tätä aluetta idässä Ounasvaaran alarinteen puolella oli myös kauppalan sähkölaitoksen puuvarastolla työskentelevien venäläisten sotavankien vankiparakki. Alueella on lisäksi ollut kauppalan Kemi-yhtiöltä ostettu parakki radan itäpuolella ilmeisesti nykyisen Kajaanintien ja Lähteentien välisellä alueella radan vieressä. Parakki oli kauppalan omaisuutta ja se oli varsin isokokoinen laudoista tehty parakki. Siellä oli kaksi kauppalan työntekijää töissä ainakin jatkosodan alkuun asti. Jatkosodan aikana se oli mahdollisesti saksalaisten käytössä, koska sen vieressä oli viisi muuta saksalaisten parakkia. (35)

Kaikki parakit näkyvät vuonna 1946 otetussa (Maanmittauslaitoksen) ilmakuvassa ja pari parakkia näkyy vielä vuonna 1958 otetussa valokuvassa ja useissa muissa ilmakuvissa, jotka löytyvät Lapin maakuntamuseosta. Parakit säilyivät sodassa, ja niitä remontoitiin sodan jälkeen evakosta palaavien asunnoksi. Viimeiset näistä parakeista purettiin ilmeisesti joskus 1950-luvun lopulla tai 1960-luvun alussa. (36)


Kuvan keskiosan kohdalla sijaitsi viisi saksalaisten parakkia, jotka säilyivät tuholta. Tässä 1950-luvulla otetussa kuvassa osa niistä on ilmeisesti vielä jäljellä muiden rakennusten seassa. Kuva: Lapin maakuntamuseo.

Heer Krankensammelstelle

Alueella, joka rajoittuu nykyisen Lähteentien, rautatien ja Jäämerentien väliselle alueelle, sijoittui saksalaisten vuonna 1943 rakennettu iso sairaala-alue (Heer Krankensammelstelle). Sairaala-alueella työskenteli Sanitätskompanie 508/7. Gruppe. Alueen läpi menee nykyisin uusi Kajaanintien siltaliittymä ja pohjois-etelä -suunnassa Mäkimiestenrinne -niminen tie. 

Alueella oli sairaalaparakkeja (noin 6,50-8 x 25 metriä), työverstasparakki (6 x 8 metriä), materiaalivarasto (8 x 16 metriä), autonkuljettajien majoitusparakki (6,50 x 12,50 metriä), autotalli (10,30 x 21,60 metriä), aggregaattivaja (4 x 6 metriä), polttoainevarasto (4 x 6 metriä), käymälöitä, sauna (5 x 10 metriä), taloustoimistoparakki (6,50 x 12,50 metriä), miehistön majoitusparakki (6,50 x 12,50 metriä), upseerien majoitusparakki ja kasino (6,50 x 12,50 metriä), esikuntaparakki, esikunnan majoitusparakki (6,50 x 12,50 metriä), kirjautumisparakki (6,50 x 12,50 metriä) ja lisäksi varastoparakkeja. Alueella oli kaikkiaan parisenkymmentä parakkia. (37) 

Joissakin kohdissa alueen reunoilla olevilla metsäalueilla on vielä näkyvissä joitakin varastojen ja käymälän kaivantoja ja reunavalleja sekä yhden sairaalaparakin perustan jäänteitä. (38) Esikunnan majoitusparakki (6,50 x 12,50 metriä) säilyi ehjänä, mutta purettiin pian sodan jälkeen. (39)


Heerin Krankensammelstellen rakennuskaavio. Kartta: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Ounasvaaran ampumapaviljonki ja ampumarata

Ounasvaaran vanhalla hiihtostadionilla ja ampumaradalla on Viljami Kaltion suunnittelema Ounasvaaran ampumapaviljonki (aiemmalta nimeltään Ampula), joka valmistui vuonna 1927. Sota-aikana paviljongissa oli sekä suomalaisten että saksalaisten radioasemat ja henkilöstön majoitustilat. Paviljongin ympäristössä oli saksalaisten joukkojen asemapaikka telttamajoituksineen. Ampumaradalla järjestettiin mm. ampumaharjoituksia ja sen ympäristössä maastoharjoituksia. Sotavuosina 1943 ja 1944 ampumarata oli Ounasvaaran kisojen kisakeskus. (40) Edelleen käytössä oleva Ounasvaaran Hiihtoseuran entisöimä paviljonkirakennus on vuosien varrella toiminut talvikisojen huoltorakennuksena ja nuorisotilana. (41)


(Geb.) AOK 20:n upseereja harjoituksissa Ounasvaaran ampumaradalla 10.5.1943. (Kuvat: SA-kuva)

Ounasvaaran ampumaradan ehjänä säilynyt ja jokin aika sitten kunnostettu paviljonki oli jatkosodan aikana saksalaisten radioaseman käytössä. Kuva: Kalevi Mikkonen.

_______________

Lähdeviitteet:

1. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. Rovaniemen kaupunginarkisto (RKA).
2. Ibid. Omat kenttätutkimukset. KM.
3. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA. 
4. Ibid. IV.a. Tätigkeitsbericht. O.U., den 8. Januar 1942. Anlagen zum Tätigkeitsbericht, AOK 20, O.Qu. 16.5.-31.12.1941. AOK 20, 16103/8. T-312, R-997. U.S. National Archives and Records Administration (NARA).
5. Lapin lääninhallituksen arkisto. Hs:6. Saksalaisilta jääneitä parakkeja koskevat asiakirjat 1945. Oulun maakunta-arkisto (OMA).
6. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA. Lageplan Kühlanlage, Bearbeitet juli 1943. (Kartta saksalaisten Ranuan tien varren parakkialueesta ja Kemijoen pumppuasemasta). Arvi Myllärin arkisto.
7. Ibid. Pentti Mikkosen haastattelu 6.6.2012. Arvi Myllärin haastattelu 15.6.2012. Rovaniemen kauppalan kunnalliskertomus vuosilta 1943 - 1949. Turku 1951. Lageplan Kühlanlage, Bearbeitet juli 1943. (Kartta saksalaisten Ranuan tien varren parakkialueesta ja Kemijoen pumppuasemasta). Arvi Myllärin arkisto.
8. Toivo T. Kaila, Lapin sota, Porvoo 1950.
9. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA.
10. Kalle Korpi. Todt-Organisaatio ja Pohjois-Suomen rintama 1941 - 1942. Faravid 35/2011.
11. Saksalaisten rakennuslupahakemuksia. Kansallisarkisto (KA).
12. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA.
13. Lapin lääninhallituksen arkisto. Hs:6. Saksalaisilta jääneitä parakkeja koskevat asiakirjat 1945. OMA.
14. Omat kenttätutkimukset. KM.
15. Saksalaisten rakennuslupahakemuksia. KA.
16. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA. Omat arkistotutkimukset. KM.
17. Ibid.
18. Lapin lääninhallituksen arkisto. Hs:6. Saksalaisilta jääneitä parakkeja koskevat asiakirjat 1945. OMA.
19. Omat kenttätutkimukset. KM.
20. Saksalaisten rakennuslupahakemuksia. KA.
21. Mikko Uola. Vallankumouksellisia, vakoilijoita ja aseveljiä. Myyttejä ja tosiasioita Lapin historiasta 1910-luvulta 1940-luvulle. Hämeenlinna 2010. Marianne Junila. Kotirintaman aseveljeyttä. Suomalaisen siviiliväestön ja saksalaisen sotaväen rinnakkainelo Pohjois-Suomessa 1941 - 1944. Helsinki 2000. Lappland-Kurier 30.7.1943. Tätigkeitsbericht für den Monat September 1943. Armeeindentent der 20.(Geb.) Armee. A.H.Qu., den 8. October 1943. Tätigkeitsberichte, AOK 20, O.Qu. 1.7.-31.12.1943. AOK 20, 43871/24. T-312 R-1049. National Archives and Records Administration (NARA). Mikrofilmi. 
22. Rovaniemen kauppalan kunnalliskertomus vuosilta 1943 - 1949. Turku 1951. 
23. Gerhard Pommereningin haastattelusta. Ei päivämäärää. Moniste. LMM.
24. Sami Pirilä, Rovala 1923 - 2003. Muutoksessa mukana. Jyväskylä 2005.
25. Omat kenttätutkimukset. KM.
26. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA.
27. Ibid. Omat kenttätutkimukset. KM. Haastattelutietoja. KM.
28. Ortskommandantur Rovaniemi. Anlage 167. Aufstellung über die im Kommandanturbereicht Rovaniemi unteradressen Dienststellen u. Einheiten. O.U., den 14. October 1941. Anlagen zum Kriegstagebuch, AOK 20, O.Qu./Qu.2. Zusammenarbeit mit Finnland auf dem Quartiermeister Gebiet. 19.5.1941 - 9.1.1942. AOK 20, 33166/2. T-312, R-1029. NARA. Lapin Kansa 13.3.1945.
29. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA. Omat kenttätutkimukset. KM. Haastattelutietoja. KM. (Geb.) A.O.K. 20. Abt. IVd. (ev. u. kath.). Tätigkeitsbericht für Monat Juni 1942. A.H. Qu., den 7.7.1942. Anlagen zum Kriegstagebuch, AOK 20, O.Qu. 1.4. -31.12.1942. AOK 20, 27252/43. T-312, R-1025. NARA. Mikrofilmi. Oberkommando der 20.(Gebirgs-) Armee Abteilung IIa. Armeestagesbefehl Nr. 37. A.H.Qu., den 20.12.1942. Anlage 5. Anlagen zum Kriegstagebuch Nr. 2, AOK 20, Ia. Tagesmeldungen Ia. 1.12. -31.12.1942. AOK 20, 27252/13. T-312, R-1019. NARA. Armeeindendant (Geb.) AOK 20 Az.-63 u - IV. A. H. Qu., den 26.2.1943. Anlage 2. Anlagen zum Kriegstagebuch Nr. 3. AOK 20, O.Qu., 1.1.-30.6.1943. AOK20, 36560/26. T-312, R-1040. NARA. Mikrofilmi. Oberkommando der 20. Gebirgs-Armee Qu.2., 21. Januar 1944. Tätigkeitsbericht für die Zeit vom 1.12. - 31.12. 1943. Tätigkeitsberichte, AOK 20, O.Qu., 1.7.-31.12.1943. AOK20, 43871/24. T-312, R-1049. NARA. Mikrofilmi.
30. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA.
31. Lapin lääninhallituksen arkisto. Hs:6. Saksalaisilta jääneitä parakkeja koskevat asiakirjat 1945. OMA.
32. Omat kenttätutkimukset. KM. Besondere Anordnungen für die Versorgung Nr. 26. Oberkommando der 20. Gebirgs-Armee O.Qu./Qu.1 Nr. 89/43, O.U., den 14.3.1943. Anlagen zum Kriegstagebuch Nr. 3. AOK 20, O.Qu., 1.1.-30.6.1943. AOK20, 36560/25. T-312, R-1040. NARA. Mikrofilmi.
33. O.Qu./Qu.1 Nr. 4596/42 geh. O.U., den 17.12.1942. Anlag 530. Anlagen zum Kriegstagebuch, AOK 20, O.Qu. Befehle, Meldungen usw. O.Qu/Qu.1. AOK 20, 27252/39. T-312, R-1024. NARA. Mikrofilmi.
34. Omat kenttätutkimukset. KM.
35. Pentti Mikkosen haastattelu 5.11.2013.
36. Puolustusvoimien Tiedustelukeskus. Ilmakuva Rovaniemen alueesta 1946. Kuva n:o 545/02. Valokuvia. LMM.
37. Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa-anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA.
38. Omat kenttätutkimukset. KM.
39. Lapin lääninhallituksen arkisto. Hs:6. Saksalaisilta jääneitä parakkeja koskevat asiakirjat 1945. OMA.
40. Leena Talvensaari, OH pelasti historiallisen rakennuksen. Uusi Rovaniemi 20.9.2013. SA-kuva. Haastattelutietoja. KM.
41. Omat kenttätutkimukset. KM. Arkistotietoa.

_________________


English summary: The Ounasvaara area in Rovaniemi during the Continuation War 1941 - 1944

In June 1941 the German military arrived in northern Finland and Rovaniemi. The Germans became co-belligerents with the Finns, jointly waging war on the Soviets between June 1941 and September 1944 in what is known in Finland as the Continuation War. At its height, 220,000 Germans were based and living in Finnish communities about 6 000 of them in Rovaniemi area between 1940 and 1944. Finnish-German military cooperation made North Finland a war zone for Germany troops from 1941 to 1944, but Finnish Lapland was not occupied by the Germans.

The headquarters of the 20th Gebirgsarmee founded in January 1942 and also the base of Luftflotte 5 of the Luftwaffe, were located in Rovaniemi. The town of Rovaniemi is the capital of Lapland, the northernmost province of Finland. Rovaniemi’s and Ounasvaara’s excellent location close to transport links and their junction was the main reason Rovaniemi was chosen as the place of the headquarters.

During the Continuation War the Ounasvaara hill area served as one base and supply center for the Germans. From the autumn of 1941 onwards, there were few hundred  German accommodation- and storehouse barracks in the Ounasvaara area. At that time there were not much Finnish houses there. In the Western and Southwest side of the Ounasvaara hill there were Luftwaffe camps, veterinary medicine unit camp (Armee-Veterinär-Park 462), two bakery troop camps (Lager Bäckerei-Kompanie 602, Bäckerei-Kompanie 602 Kühlanlage), hospital assembly centre (Heer Krankensammelstelle), transport unit camp, front assembly centre (Frontleitstelle 42 Lager Ounasvaara), security service prison Arrest-Anstalt (Sicherheitsdienst, SD), a Lukkarinkatu canteen, new and old Schwedenlager camps and other barracks, trenches and structures.

There are still today foundations from the support structures that once were around Ounasvaara. The remnants of these structures today are mundane. The woods of Ounasvaara contain scattered remains of barracks, workshops, kasinos, trenches and assorted support and storage structures, but the new residential areas and infrastructure has erased most ot those structures. Skiing paths and walking trails (mostly originally German roads) are scattered throughout the woods around the eroding remnants of the German structures. The Germans destroyed almost all their barracks in October 1944 when they left Rovaniemi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti