keskiviikko 14. elokuuta 2019




Luftwaffen Wäscherei, Trockenhaus ja

 Mineralwasseranlage Rovaniemellä

© Kalevi Mikkonen 2019 


Vanhan Kemintien varrella sijaitsi Luftwaffen pesula-alue. Siellä oli Wäscherei (pesula) ja Trockenhaus (kuivaamo) nykyistä Yliopistokatu 9:ää vastapäätä Harjulammen puolella. Nämä rakennettiin ilmeisesti jo vuoden 1942 aikana. Pesula- ja kuivaamorakennuksista on jäänyt jäljelle betonipohjia, tiilimuurauksia ja betonin kappaleita. Pesularakennuksen tiensuuntainen sivu oli 8 x 34 metriä ja tien vastainen sivu 8 x 28 metriä. Rakennuksen betonin kappaleita ja perustan jäänteitä sekä putkistoa ja metalliromua on tien suuntaisella sivulla sekä betoniperustan jäänteitä tien vastaisella sivulla. Betoniperusta on nurmen alla ja vieressä on myös betonin irtokappaleita. Kuivaamon koko oli 6 x 32 metriä. Nykyisellä puistoalueella on vielä tämän rakennuksen betonikappaleita ja tiilimuurauksia näkyvissä. Lisäksi siellä oli jokin pienempi rakennus (ehkä aggregaattihuone, noin 5 x 5 metriä) ja Abort (käymälä). Pesulan käymälä on ollut noin 3-4 x 7 metrin kokoinen rakennus. Näistä ei ole mitään jäljellä.[1] 

Pentti Mikkonen (s. 1925) kertoi Luftwaffen pesulasta seuraavaa tietoa: ”Jatkosodan aikana äitini Aino Mikkonen oli saksalaisten palkkalistoilla Luftwaffen vaatepesulassa vuodesta 1943 alkaen kunnes sen toiminta loppui elokuussa 1944. Aino määrättiin vaatepesulan suomalaisten työntekijöiden esimieheksi. Siellä oli noin 10 suomalaista evakkonaista työssä. Heidän lisäkseen pesulassa oli yksikätinen saksalainen eversti pesulan johtajana ja muutama saksalainen sotilas, joiden tehtävänä oli purkaa autoista pesulaan tuotavaa likapyykkiä ja lastata puhtaat vaatteet. 

Kerran pesulassa sattui välikohtaus, kun todettiin, että joitakin vaatteita oli kadonnut tai varastettu. Saksalaiset sotilaat syyttivät suomalaisia varkaiksi, mutta pesulan johtaja, eversti, luotti suomalaisten työntekijöiden rehellisyyteen ja passitti saksalaisen miehistön muihin tehtäviin ja otti tilalle uuden porukan. Muuten siellä ei ongelmia ilmennyt. Johtajana ollut eversti oli työntekijöiden mukaan hyvin ystävällinen ja mukava mies. Joskus hän antoi työntekijöille lahjaksi saksalaista leipää, marmeladia ja karamelleja työntekijöiden lapsille vietäväksi.”[2]

Luftwaffen mineraalivesilaitoksen ja pesulan alue. Kartta: Kalevi Mikkonen. 

Pesulan betonilattian jäänteitä on vielä maan alla. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Pesulan putkien kiinnitysrauta. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Pesulan katkennut vesijohtoputken pää ja tiilimuuraustakin on vielä jäljellä. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Kuivaushuoneen betonisia jäänteitä. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Yliopistokatu 11:n ja 13:n kohdalla joen puolella oli Mineralwasseranlage (mineraalivesilaitos, virvoitusjuomatehdas). Maantien joenpuoleisen alueen omistivat sota-aikana Lipponen ja Kemppainen. Luftwaffen esikunta Kommandierender General d. deutschen Luftwaffe in Finnland (kenttäpostinumero L40083) teki 17.4.1943 Sulo Kemppaisen kanssa maanvuokraussopimuksen, jota täydennettiin syys- ja marraskuussa 1943. Maa-alueen nimi oli "Törmälä" ja se oli kooltaan 1 000 neliömetriä. Saksalaiset suunnittelivat mineraalivesilaitoksen keväällä 1943. Vuokra 500 mk/kuukaudessa maksettiin kuukausittain jälkikäteen. Rakennus tehtiin kesän ja syksyn 1943 aikana.[3]

Saksalaisten ja maanomistajan kanssa tehty sopimus. Asiakirja: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Saksalaisten laatima karttasuunnitelma alueesta. Asiakirja: Rovaniemen kaupunginarkisto.

Mineraalivesilaitos tai virvoitusjuomatehdas oli kooltaan 10 x 30 metriä myöhemmin tehtyine lisärakennuksineen. Yliopistokatu 11:en kuistin alla on vieläkin maan pinnalta alaspäin useita metrejä syvä betoninen kaivo tai vesisäiliö, jonka yläosan sisäänkäynti on nykyisin tukittu ja kuisti rakennettu päälle. Saman talon eteläpäädyn nurmikon alla on betonirakenteiden jäänteitä ja yksi betoninen valu on näkyvissä maan pinnalla. Tämän kehikon sisällä oli betoniset portaat alaspäin maanalaiseen kerrokseen. Siellä oli käytävä, joka johti viereisen talon (Yliopistokatu 13) nurmikon alla olleeseen rakennukseen. Nykyisin portaikko on täytetty maalla. Tämän rakennuksen Yliopistokatu 13:en puolen betoniset jäänteet on kaivettu ylös taloa rakennettaessa ja kuljetettu pois. Alkuperäisiin piirustuksiin lisätty pieni lisärakennus tehtiin ilmeisesti juuri siihen kohtaan, missä nykyinen Yliopistokatu 11:n portaikko on ja Yliopistokatu 13:n betonirakenteet olivat [4]

Saksalaisten mineraalivesilaitoksen maan alle menevän portaikon jäännökset Yliopistokatu 11:n pihalla. 
Kuva: Kalevi Mikkonen. 

Yliopistokatu 11:en kuistin alla on vieläkin maan pinnalta alaspäin useita metrejä syvä betoninen kaivo tai vesisäiliö, jonka yläosan sisäänkäynti on nykyisin tukittu ja kuisti rakennettu päälle. Kuva: Kalevi Mikkonen.

Saksalainen propagandayksikkö Propaganda-Kompanie 680 (kenttäpostinumero 41491) suunnitteli virvoitusjuomatehtaan eteläpuolella olevalle Törmäsen tontille maa (Heer)- ja ilmavoimien (Luftwaffe) laboratorioparakin (35 x 35 metriä, 1 225 neliömetrin alueelle) rakentamista, koska paikka oli tehtaan takia otollinen, sillä veden saanti virvoitusjuomatehtaalta oli varma.[5] Ei ole tietoa, onko laboratoriota koskaan tehty. Todennäköisesti ei, koska sen rakentaminen ajoittui ilmeisesti loppukesälle 1944. 

Saksalaisten karttapiirros laboratorion sijainnista. Asiakirja: Rovaniemen kaupunginarkisto.

_______________


English summary: 

Luftwaffe laundry, drying house and mineral water plant in Rovaniemi during the Continuation War 

The German Luftwaffe built a laundry and a drying house in 1942 and a mineral water plant in 1943 in Rovaniemi during the Continuation War. Also the German Propaganda Company wanted to build a laboratory in the same area in 1944, but most probably construction of it never started before Finland made peace with the Soviet Union in September 1944. 
________

Lähteet/References:

[1] Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. Rovaniemen kaupunginarkisto (RKA). Rovaniemen maalaiskunnan majoituslautakunnan arkisto sota-ajalta 1942 - 1944. Sopimukset liitteineen. RKA. Omat kenttätutkimukset. KM. 
[2] Pentti Mikkosen haastattelu 17.10.2015.
[3]  Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA. Rovaniemen maalaiskunnan majoituslautakunnan arkisto sota-ajalta 1942 - 1944. Sopimukset liitteineen. RKA. Omat kenttätutkimukset. KM. 
[4] Ibid. Haastattelutietoja. KM. 
[5] Rovaniemen kauppala. Saksalaiskartat. Saksalaisten rakennuslupa anomukset/vuokrasopimukset vuosilta 1941 - 1944. RKA. Rovaniemen maalaiskunnan majoituslautakunnan arkisto sota-ajalta 1942 - 1944. Sopimukset liitteineen. RKA. Omat kenttätutkimukset. KM. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti